vrijdag 22 februari 2008
Openluchtmuseum
Na een uitstekend ontbijt begeven we ons vanuit Bloemfontein naar Graaff-Reinet, het oudste stadje van de Karoo (en het op drie na oudste van Zuid-Afrika), dat vol staat met Victoriaanse en Kaap-Hollandse huizen. Meer dan 200 gebouwen staan op de monumentenlijst en hiermee is het dan ook een van de best bewaarde historische plaatsen in het land (een soort levend monument). De nederzetting werd in 1786 gesticht in een zwaar bevochten gebied en werd vernoemd naar de toenmalige gouverneur, Cornelis Jacob van der Graaff, en zijn vrouw Cornelia Reynet. In de 19e eeuw groeide het plaatsje uit tot een prachtige en welvarende stad dankzij de teelt van merinoschapen en angorageiten. Tegenwoordig speelt naast de veehouderij ook het toerisme een belangrijke rol. Onderweg naar Graaff-Reinet zien we de temperatuur oplopen naar 37 graden Celsius. De route over glooiende heuvels (die af en toe neigen naar bergen) en langs velden gevuld met struisvogels is werkelijk prachtig. Rond lunchtijd komen we aan in Graaff-Reinet. Op advies van de kok van 'Andries Stockenström', onze slaapplaats voor die nacht, lunchen we bij 'The Coral Tree', een schattig restaurantje met een heerlijke binnentuin dat traditionele Karoo gerechten serveert. We smelten inmiddels bijna weg. Erg veel puf om het stadje te verkennen of andere activiteiten te ontplooien, hebben we dan ook niet. We maken in slow motion een wandeling door het historische hart van de stad. In 10 minuten tijd zijn de volle, gekoelde waterflesjes van een halve liter, tot op de laatste druppel leeg. Als we halverwege een leuk café-restaurant met een mooie tuin tegenkomen, is de beslissing snel genomen om op het terras te gaan zitten en een grote fles water (en ja, ook een glaasje koude, droge witte wijn) te bestellen. Als we weer wat zijn afgekoeld in de schaduw van de enorme bomen, maken we de wandeling af (o.a. langs het Reinet huis, de Old Residency en de Drostdy). Rond 16.00u zijn we weer terug en binnen een mum van tijd hebben we onze kleding verwisseld voor zwemkleding en duiken het zwembad in, dat letterlijk voor onze kamerdeur ligt. Afgekoeld aan de buitenkant, zorgen we voor wat interne verkoeling door een glaasje wijn (en líters water). 's Avonds genieten we van een tongstrelend 4-gangen diner in het hotel, bereid door Beatrice Barnard, één van de Good Cooks of South Africa (net als Marie Lombard van De Oude Kraal waar we hiervoor hebben overnacht).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten