zaterdag 20 oktober 2007

Op naar Orpen!






Om 04.30 gaat de wekker. Om 05.30 staat het ontbijt klaar. Jan & Driky komen aangelopen uit de bungalow naast ons. Jan voelt zich veel beter dan de ochtend ervoor. We hebben een aardig ritje voor de boeg. Het boek van het Kruger Park vermeldt dat de afstand tussen het Mopani restcamp en Orpen gate (waar het Tamboti bushcamp ligt) 164 km is, af te leggen in 6 uur en 35 minuten. Je vergist je makkelijk in de afstanden en reistijden in wildparken. Reken op gemiddeld zo'n 20 km per uur. En zelfs dat kan nog te optimistisch zijn als je veel dieren tegenkomt. Zo sta je al snel een half uur stil bij nijlpaarden of olifanten. Bij leeuwen kun je op nog meer tijd rekenen. Er loopt een hoofdroute door het Kruger Park die geasfalteerd is. Dit klinkt minder aantrekkelijk dan de zandwegen, en is het in zekere opzichten ook. Zo rijdt hier het meeste verkeer (tot campers, touring cars en overland trucks aan toe) en is zand natuurlijk avontuurlijker, maar hier zie je ondanks het drukke verkeer toch erg veel dieren. Je hoeft dus zeker niet de hoofdweg af om wild te zien.



Toch besluiten we vandaag zoveel mogelijk zandwegen te pakken. Daar zijn we uiteindelijk blij mee, aangezien we o.a. buffels van ontzettend dichtbij kunnen observeren en fotograferen. Een beetje eng is het wel. Buffels geven namelijk geen waarschuwing voordat ze aanvallen. Ook zien we impala, olifant, tsessebe, nijlpaard, bushbok ("Bambi" zeg maar), giraf en bavianen. Wederom is echter de hyena de hoofdrolspeler! We zien een moederhyena met twee jonkies. Ze zijn nog erg jong en het is vertederend om ze te zien zogen.



Op weg naar de picknickplaats loopt er nog even snel een dwerg mongoose voorbij. De lunch bestaat uit ' bacon & eggs' van de braai. Tijdens de laatste kilometers naar Orpen Gate wordt onze wens toch nog verhoord (we wilden graag katten zien). Op grote afstand weliswaar, maar heel duidelijk zien we een groep leeuwen wakker worden uit hun middagdutje. Tevreden komen we aan bij de receptie van Orpen Gate en krijgen de nummers van onze (onafgesloten) tenten mee. De tenten zijn keurig ingericht met twee bedden, een ladenkast en zowaar een koelkast. De handdoeken liggen al klaar. Ik besluit een douche te nemen. Na enig wachten in het centrale toiletgebouw komt een douche vrij en worden de meisjes in de kamer met het ligbad nadrukkelijk door hun ouders gewaarschuwd dat ze nu verder van het warm water af moeten blijven omdat andere mensen willen douchen. Gelukkig luisteren ze gehoorzaam, want tijdens het vullen van hun bad, kwam er geen druppel water uit mijn douchekop... Ook vanavond is het een ' braaidiner'. Kip met maiskolven en 'jacket potatoe'. Wederom kruipen we vroeg onder de wol. 't Wekkertje gaat immers weer vroeg.


Geen opmerkingen: